Споменик - първо издание - Дявол с ангелско сърце

Добре дошли в първото извънредно издание на рубриката "Споменик", в която всеки Четвъртък ще разглеждаме един сериал от миналото, ще си припомни историята му, както и ще направим анализ на това какво е грабнало зрителя в него, как се е отразил на излъчилата го телевизия и др.

Завръщаме се към далечната 2010 година, през която на 30 Септември стартира новата латиноамерикански теленовела "Дявол с ангелско сърце". Сериалът се излъчва всеки делничен ден от 14:30 на мястото на "Гибелна красота". Това е първата главна роля на красавеца Жанкарлос Канела, който си партнира с далеч по-опитната Габи Еспино.

Още с първите си епизоди теленовелата успява да плени феновете на латино сериалите не само заради отлично подбрания каст, но и заради пленителната история.

Припомняме ви сюжета на кратко. Анхел притежава добро сърце, макар и често да бива наричан "Дявола". Неговата съдба е тежка още от раждането му, но въпреки това майка му успява да го възпита добре. Един ден той се забърква в големи неприятности, става крадец и не след дълго попада в затвора, където се запознава с Мануела. Тя е красива адвокатка, която не остава безучастна пред доброто сърце на Анхел и решава да му помогне. С много усилия тя успява да го освободи и така му дава втори шанс. Излизайки от затвора, Дявола решава да започне нов живот и си обещава никога повече да не върши глупости, но съдбата отново не е на негова страна. Майка му е задлъжняла на шефа на бандата крадци и Анхел няма друг избор освен да му се издължи. Единственият начин, по който може да го направи е да се включи в обира на бижута за милиони. Изненадата за него идва по-късно, когато лудо влюбен в Мануела, разбира, че истинският голям престъпник и глава на бандата е годеникът й - Мартин Асеро, и не само това, но и негов собствен баща и убиец на най-добрия му приятел.




По онова време се излъчваха най-вече сладникави теленовели с познати сюжетни линии и "Дявол с ангелско сърце" беше нещо различно за зрителите. Интересната история, бягаща от познатите стереотипи успя да грабне хиляди хора. Това е един от сериалите (след "Лицето на другата"), който постави основите на модернизирането на този жанр. Компанията производител, Телемундо, заложи на по-необичайни елементи за онова време и не сгреши в решението си. 

И ако преди това сериалите имаха за основна цел да изграждат любови, да ги поставят пред перипети, да ги разделят и събират, то в тази поредица се запознахме с един по-различен свят, който макар и жесток е реален за мильони хора. Историята, за разлика от купищата сладникави сериали, залагаше най-вече на динамиката. Кражбите, парите, измамите и оръжията бяха непрестанна част от епизодите. В допълнение със страстната любов, запленяващата музика и интересния сценарии, "Дявол с ангелско сърце" беше успех не само сред зрителите, но и сред всички останали сериали, предшествали мелодрамата.

В този сериал създателите се осмелиха и да включат образи от живота, които макар и реални рядко срещаме в теленовелите на Латинска Америка, а именно хомосексуалните Орасио и Кристиан, проститутката Марина, която по-късно се оказа, че е мъж, сменил пола си и др.




Не на последно място ще споменем, че за да бъде толкова успешна теленовелата голяма заслуга имаха и актьорите, които се справиха с героите си много професионално без дори и капка фалш.

Стигаме до извода, че историята се хареса именно защото беше различна, доста динамична, страстна и жестока на моменти. И така успя да се задържи на достойна позиция през всичките си 181 епизода, като дори за момент не доскуча на феновете. Със сигурност БТВ не сгреши, взимайки решение да излъчи точно този сериал и натрупа доста позитиви.

Макар и да изминаха 5 години от премиерата й, "Дявол с ангелско сърце" със сигурност все още се помни и ще с е помни още много години напред. Ами Вие гледахте ли го? Кои бяха любимите ви герои? Любимите ви моменти от сериала? Любимата двойка? Споделете ни в коментарите.




Като за финал ще ви поздравим с една любима песен от сериала.

Ще се радваме и да ни предложите кои сериали да разгледаме в следващите издания на "Споменик".