Лабиринт - първо издание - Бедно момиче с втора богата майка


Добре дошли в първото издание на рубриката ни "Лабиринт". Тук всеки Вторник (днес извънредно в Неделя) ще ви изправяме пред трудностите, с които се сблъскват героите от сериалите. Ще анализираме техните реакции и последвалите решения. Ще се радваме вие, читателите, също да се включите активно и да споделите своите виждания. В тази рубрика най-важно ще бъде вашето мнение, така че не пропускайте да го споделите. Очакваме коментарите ви!
Днес тема на разговор ще бъде Хазал (изиграна от Алина Боз) от новостртиралата турска драма "Твоят мой живот". Името на първото издание от рубриката ще бъде:

"Бедно момиче с втора богата майка"

Историята е следната:
Хазал израства в бедно семейство, лишена от скъпи подаръци и пищни вечери. За сметка на това тя има чудесна майка (Гюлсерен), която е посветила живота си на нея и би дала всичко само за да е добре дъщеря й. Бащата на Хазал е оставил нея и майка й много отдавна и Гюлсерен е принудена да се справя с всичко сама. Единствената й подкрепа в трудните дни е сестрата на съпруга й - Кериман, която й помага със сметките и отглеждането на Хазал, но всичко си има цена - за помощта й, Гюлсерен е принудена всеки ден да търпи обидите и скандалите й. Бедната жена прави всичко възможно, работи по цял ден, труди се неуморно само и само за да бъде дъщеря й един ден доволна и да има всичко, от което се нуждае.
Хазал израства и с течение на времето претенциите й към живота стават все по-големи. Тя вече не може да се задоволява с това, което има. Не иска да е беднячка и само се чуди как да се внедри в богатото общество. За да се случи това е готова дори да направи компромис с човека до себе си. Тя излиза на срещи с богати момчета, надявайки се, че така ще получи безплатен билет към един чудесен живот и по този начин ще се измъкне от мизерията, но съдбата има други планове за нея.
Един ден Хазал разбира, че всъщност Гюлсерен не е нейна истинска майка. След раждането й е била сменена с друго дете и сега именно тя носи кръвта на богаташкото семейство Гюрпънар. Разбирайки това, тя бързо забравя кой я е отгледал и кой е държал ръката й, когато е била болна, обиква новата си майка, а Гюлсерен - намразва. Иска час по-скоро да се измъкне от бедния квартал и да заживее при истинското си семейство, без да осъзнава, че по този начин наранява жестоко Гюлсерен.


Това е накратко историята на Хазал. Сега ще направим обстоен анализ, а след това очакваме и вашите коментари. 

В първия момент, гледайки това младо момиче и неуважението му към жената, която би дала и живота си за него няма как да не си помислим "Колко лошо момиче! Не заслужава нищо.". Поглеждайки по навътре обаче няма как да не видим, че Хазал всъщност е едно тъжно момиче, което страда заради ниското си потекло. Колкото и да е добра майка й, момичето има нужда от куп други неща. Тя мечтае за скъпи дрехи, огромна къща, кола и още куп неща, които бедната жена не може да й осигури.

Не случайно сценаристите са избрали Хазал да е на 14 години - тинейджърската възраст, през която минаваме всички ние. По това време децата са доста раздразнителни, искат това, което нямат и вършат куп глупости. Именно заради това поведението на Хазал е донякъде обяснимо. 

В началото Гюлсерен също е покрусена от случващото се. Това от което се е бояла, а именно, че Хазал ще я остави заради бедността, става реалност и разбива на парчета целият свят на горката жена. Но с времето тя започва да гледа на нещата от друга гледна точка. В главата й се прокрадва една нова мисъл: "Дали няма да е по-добре да остави Хазал да живее новия си живот, получавайки всичко, което заслужава?". Гюлсерен е наясно, че по този начин ще жертва собственото си щастие, но и също така ще зарадва дъщеря си. Започва да се замисля и за това какво им предстои. Тя вече е изгубила надежда, примирила се е с бедността, но Хазал тепърва ще расте. Нима трябва да отнеме шанса на живота й? Гюлсерен знае, че може и да я дарява с огромна обич, но никога няма да може да й осигури всичко от което има нужда.



Бедността е дупка, от която малко хора излизат. Там няма светлина, рано или късно всичко вехне. Бедните хора имат два избора: или да се примирят с положението си, убивайки надеждите си, или да мечтаят за по-добро бъдеще и всеки ден да се разочароват, осъзнавайки жестоката истина. Който не се е озовал в тази дупка никога няма да разбере какво всъщност е да си в нея.

Точно заради това и оправдаваме донякъде постъпката на Хазал. Но не и отношението й към жената която я е отгледала. Никой няма оправдание да се държи зле със собствената си майка, било биологична или не. Винаги трябва да имаме уважение към човека, който ни е отгледал и да не забравяме колко много е дал той за нас.

Стигаме до извода, че Хазал наистина постъпва много лошо, но бедността в допълнение с тинейджърската й възраст, допринасят за нейното глупаво решение да зачеркне Гюлсерен и да търси щастие при парите и лукса, с които я дарява новото й семейство.

Истинската майка на Хазал я развежда и й купува нови, маркови дрехи.

Ами какво е вашето мнение? Вие оправдавате ли Хазал? Как бихте постъпили ако вашата собствена дъщеря се окаже в същото състояние?

Ще се радваме да прочетем коментарите ви! Споделете виждането си относно проблема.